Punt 01. Priorat de Santa Maria

En el relat dels fets del Setge de 1822 no hi ha cap referència expressa al Priorat de Santa Maria, però va ser testimoni directe dels fets. 

Es tracta d’un temple romànic consagrat l’any 1082 pel Bisbat d’Urgell. Onze anys més tard, el senyor de Castellfollit de Riubregós, Dalmau, va cedir-lo al Monestir de Sant Benet de Bages perquè hi establís un priorat. Per això, des del segle XII, es denomina Santa Maria del Priorat. Al segle XIII era un petit priorat amb tres monjos, un prior i un sacerdot. Subsistí com a monestir fins al 1593 i passà a dependre, amb Sant Benet de Bages, del monestir de Montserrat, fins a la seva exclaustració definitiva, el 1835. Conservà el culte fins al 1916. Durant els anys trenta del segle XX la Generalitat republicana hi dugué a terme algunes obres de consolidació, però no va ser restaurada definitivament fins als anys vuitanta del segle XX, també a càrrec de la Generalitat de Catalunya. 

És, indiscutiblement, un element patrimonial de primer nivell a la Vall del Llobregós. De fet, ha estat declarat Bé d’Interès Nacional.

Seguint la Ruta del Setge, el camí s’enfila per l’anomenada Costa de Balaguer…

Darrera actualització: 28.09.2023 | 11:07