Priorat de Santa Maria

Església romànica consagrada al 1082 i convertida en priorat al 1093.

El Priorat de Santa Maria consta d'una església romànica documentada des del 1078 i annexa hi ha una edificació de l'estil de casa pairal que es va construir l'any 1740 com a vivenda monacal i el cementiri de Castellfollit de Riubregós. Priorat de Santa Maria de Castellfollit de Riubregós.

L'església actual va ser consagrada l'any 1082 per Bernat Guillem, bisbe d'Urgell, i l'any 1093 el noble Hug Dalmau va cedir-la al Monestir de Sant Benet de Bages i va esdevenir-ne priorat regit per un pare prior i una petita comunitat formada per tres o quatre monjos. Posteriorment l'any 1593 per ordre del papa Climent VIII, el Monestir de Sant Benet de Bages va començar a dependre de Montserrat juntament amb totes les seves possessions entre les quals s'hi trobava el Priorat de Santa Maria.

El 1835, després de l'exclaustració, va perdre la categoria de priorat i el 1916 s'hi va deixar de celebrar culte, tot i que en anys posteriors s'ha anat recuperant i actualment s'hi fa missa un parell de cops a l'any i en ocasions especials. El 8 de febrer de 1981 va ser declarat monument historicoartístic d'interès provincial i la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona van portar a terme la seva restauració.

Del patrimoni artístic que es podia trobar a l'església tan sols es va salvar una verge de Montserrat de talla barroca ja que no es trobava a dins de l'església durant les revoltes del 1936-1939 i un retaule gòtic obrat al 1400 per un mestre desconegut que actualment es troba al Museu de Barcelona.

En quant a la seva arquitectura l'església és un edifici d'una sola nau, amb planta de creu llatina i un absis quadrangular. Als dos braços del transsepte hi havia dos absis semicirculars que van ser substituïts per una capella gòtica al braç nord i una sagristia al braç sud. La nau central es troba coberta amb volta apuntada i al transsepte hi ha una cúpula, amb trompes als angles que a l'exterior pren forma de cimbori circular. L'absis central i els braços laterals es troben coberts amb una volta de mig punt. Cal destacar la finestra de l'absis central que és de doble esqueixada coronada amb un arc de mig punt que a l'exterior és extradossat per una arquivolta. Els únics elements ornamentals de l'exterior es troben a l'absis central i consta de tres sèries triples d'arcuacions cegues entre lesenes.

L'Església és de visita lliure per l'exterior, si es vol visitar l'interior podeu podar-vos en contacte amb l'Ajuntament. També es poden concertar visites guiades.

Darrera actualització: 21.02.2022 | 11:01

Imatges