ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-
Idiomes:  esp  eng  fra
Data i hora oficials
07/12/2019 08:58
 

Geocaching

Geocaching és l'activitat (hi ha persones que ho consideren ja un esport) d'amagar i trobar "tresors" en qualsevol lloc, per tot el món, amb l'ajuda d'un GPS. Un cop trobat el tresor, aquest et pot sorpendre amb una gran varietat de recompenses.... en català en podriem dir "Geocerca".

Tresors a prop de Castellfollit de Riubregos.
Des de  
http://www.geocaching.com  pots trobar tresors o amagar -ne els teus.

En què consisteix el geocaching  o geocerca?

Geochaching
Consisteix, per part d'una persona, a amagar objectes en el camp o en la ciutat i posteriorment apuntar les coordenades geogràfiques d'aquest punt mitjançant un receptor GPS i fer-les públiques (en general a Internet en llocs web especialitzats) perquè altres persones puguin efectuar la seva recerca. En aquests llocs on es publiquen les coordenades i la gent pot entrar a consultar tresors amagats prop de la seva casa o per alguna zona on vagi a fer un viatge o de vacances.

L'etiqueta marca que qui troba un d'aquests tresors, pot endur-se el que hi hagi dintre però ha de deixar unaltre objecte per al següent visitant. Els regals generalment consisteixen en objectes de poc valor, ficats en bosses impermeables o carmanyoles, o un quadern on apuntar el teu nom perquè quedi registrat. Els contenidors solen ser estancs i de plàstic per a evitar la degradació. Cadascun d'aquests contenidors amb tot el seu contingut és al que es denomina "cache" o "geocache" en l'argot tècnic, la interpretació del qual al català pot ser "tresor" o "geo-amagatall".

La persona que troba el tresor(cache) registra el seu nom i data en un bloc de notes que queda dipositat amb la resta d'objectes. Si és possible, fa saber que ho ha trobat, visitant el lloc web indicat més avall, on quedarà registrat junt amb els altres geocachers que abans han trobat ja aquell tresor i podrá apuntar les seves impressions per altre gent que el vulgui buscar pugui llegire-les a la web..

Molts direu: quina gracia té si el GPS ja et marca la posisició? .. bé, a part de trobar-lo per que pot estar una mica amagat, s'ha d'esbrinar com arribar fins el lloc on et marca el GPS. D'altra banda generalment el que ha amagat el tresor, ha buscat un lloc amb algún tipus d'interés cultural, paisatgístic, etc .. per que el caçador o "geocacher" gaudeixi més de la troballa.

Dins el tresor hi sol haver un document explicatiu amb aquest texte:

GEOAMAGATALL - LLEGEIX-ME SI US PLAU

Què hi ha amagat dins aquest contenidor? Què dimoni fa això aquí amb tots aquest objectes a dins?

Capsa geocaching
Capsa geocaching
Fa part d un joc mundial dirigit als usuaris de GPS (Global Positioning System), conegut com a geoamagatall o Geocaching. Resumidament, el joc involucra a un usuari de GPS que amaga un "tresor" (aquest recipient i el seu contingut), i després publica les seves coordenades exactes perquè d altres usuaris de GPS puguin anar a la "caça del tresor" i trobar-lo. Les úniques regles són: si treus una cosa del caché (contenidor), has de deixar alguna altra cosa a canvi, i has d escriure una nota sobre la teva visita dins la llibreta de registre.

Normalment, la persona que ha amagat aquest contenidor ha trobat un bon amagatall, en un lloc públic, que no és fàcil de trobar per la gent que no està al corrent. Però de vegades, un bon amagatall es pot convertir en mal amagatall.

Si has trobat aquest contenidor per accident:

Perfecte! Benvingut al joc! Només et demanem que:

  • Si us plau, no desplacis ni facis malbé ni desvalisis el contenidor. El tresor real consisteix en trobar el contenidor i intercanviar les teves impressions amb tots els altres que el trobaran.
  • Si ho desitges, pots agafar alguna cosa. Però si us plau, deixa alguna altra cosa a canvi perquè els altres ho puguin trobar, i anota-ho dins la llibreta de registre.
  • Si és possible, fes-nos saber que ho has trobat, visitant el lloc web indicat més avall.

Geocaching està obert a tothom que tingui un GPS i sentit de la aventura. Hi han amagatalls similars arreu del món. Visita el nostre lloc web si en vols saber més o si vols fer algun comentari. L adreça de l organització és la següent:

http://www.geocaching.com

Si aquest contenidor es troba en un lloc on no s hauria de trobar i necessita ser retirat, si us plau fes-nos-ho saber. Accepta les nostres disculpes, i el desplaçarem el més aviat possible.